Jak na přípravu kávy: French press

POSTUP A PŘÍPRAVA KÁVY VE FRENCH PRESS

Chcete si doma připravit výbornou kávu, ale nechcete si kupovat drahou technologii, která vám zabere hodně místa? Hledáte dárek pro někoho, kdo pořád preferuje “českého turka”? Zkuste French press, mohl by pro vás být ideální volbou. Řadí se mezi jednodušší alternativní přípravy kávy a zvládne to opravdu každý. Pojď se s námi podívat jak na přípravu. 

Co je to french press:

French press je konvice se sítkem, ve kterém můžete připravit kávu nebo čaj. Díky této konvici si připravíte filtrovanou kávu, a to i ve větším množství. První patentovaný french press pochází překvapivě z Itálie, byl vyroben v roce 1929, měl kovové tělo a ze stejného materiálu bylo i sítko. O pár později se přístroj rozšířil do všech kaváren a většiny domácností.

Jak funguje french press:

French press má jednoduchou konstrukci. Nejčastěji skleněná nádoba, která je opatřená pístem s kovovým filtrem. Píst umožňuje kávovou sedlinu stáhnout na dno konvičky. Jedná se o jednu z variant přípravy filtrované kávy, kterou vám můžeme ukázat na našem kurzu domácí přípravy kávy.

Pro koho je french press vhodný:

Pro všechny, kteří si chtějí dopřát dobrou kávu ve větším objemu. Jedná se o alternativní způsob přípravy kávy, filtrované. Kovový filtr na konci pístu, který odděluje kávovou sedlinu od kávy má lehkou propustnost oproti napříklady papírovému filtru. Proto má káva z french pressu určitou strukturu, jelikož ty nejmenší prachové částice kávy se dostanou přes filtr do nápoje.

To může vyhovovat zejména těm, kteří takovou strukturu v kávě hledají. Tato příprava se může líbit těm, kteří jsou zvyklí na českou kávovou klasiku zvanou „turek“. Práce s french pressem je velmi jednoduchá, ale mnohem chutnější a hlavně zdravější než náš typický turek.

Jak připravit kávu ve french pressu:

1. Nejprve nalijte do French pressu horkou vodu, abyste předehřáli nádobu. Po chvíli vodu vylijte. Tento krok zajistí, že se teplota kávy během extrakce nebude rychle snižovat.

2. Pro French press je ideální hrubší mletí kávy, podobné velikosti mořské soli/ cukru krystal. Na 500 ml vody použijte přibližně 30-35 g kávy (poměr 1:15 až 1:17).

3. Nasypte namletou kávu do předehřáté nádoby a lehce zatřeste, aby se povrch kávy vyrovnal.

4. Nalijte malé množství horké vody (asi dvojnásobek hmotnosti kávy, teplota vody cca95 °C) na kávu a počkejte 30 sekund. Tento proces, známý jako "blooming", umožňuje uvolnění CO₂ z kávy a zajišťuje rovnoměrnější extrakci.

5. Dolijte zbytek vody až po okraj nádoby a jemně promíchejte lžičkou, abyste zajistili, že všechna káva je ponořená.

6. Nasaďte víko s pístem, ale nestlačujte ho dolů. Nechte kávu louhovat 4 minuty.

7. Po uplynutí času pomalu a rovnoměrně stlačte píst dolů. Netlačte příliš rychle ani silně, abyste nezpůsobili turbulence, které by mohly vést k hořkosti kávy.

8. Kávu ihned přelijte do šálků nebo termosky. Nenechávejte ji ve French pressu, protože by se dále extrahovala a stala by se hořkou.

Trik na přípravu kávy ve french pressu od mistra:

Světový šampion v přípravě kávy z roku 2007, James Hoffmann, patří mezi přední kávové experty současnosti. Tento zakladatel londýnské pražírny Square Mile Coffee Roasters a autor populární knihy "The World Atlas of Coffee" přišel s inovativní metodou přípravy kávy ve french pressu.

Jak na to podle Hoffmanna:

Do french pressu vsypte 30 g kávy namleté na střední hrubost (něco mezi krupicí a krystalovým cukrem). Aktivujte časovač a nalijte 500 ml vody zahřáté na 95 °C. Po uplynutí 4 minut opatrně promíchejte povrch kávy a odstraňte lžičkou vzniklou pěnu a plovoucí zbytky.

Následuje další čtyř minutová fáze louhování. Po celkem 8 minutách pouze položte víko s filtrem na hladinu, aniž byste píst stlačovali dolů. Kávu hned přelijte do šálků. Tímto způsobem filtr zachytí jemné částice kávy a výsledný nápoj je čistší, není tolik zakalený než při klasické metodě přípravy ve french pressu.

Nejlepší káva do french pressu:

Při výběru kávy je potřeba myslet na to, že delší doba pobytu kávy ve vodě, vede k vyšší extrakci. Tmavěji pražená káva se snadněji extrahuje a proto potřebuje kratší dobu louhování než světleji pražená káva.

Na závěr bychom vám chtěli říct, vyberte si k této přípravě hlavně kávu, která vám bude chutnat a podle ní případně recept upravte. 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz