Příprava batch brew: Tipy přímo od pražiče

Správná příprava batch brew nesmí přesáhnout 5 minut. Jak na to? A co to vůbec pravé batch brew je? Čtěte celý článek o přípravě lahodné kávové delikatesy.

Co je batch brew

Batch brew, zkráceně batch, čteno beč brů, představuje druh překapávané kávy připravované ve stroji. Baristé jej většinou chystají ve větším množství a hned podávají hostům. Za pár minut stroj připraví klidně litr této čerstvé kávy. „Beč“ si snadno připravíte i sami doma.

Výhody objednání batch brew v kavárně:

  • Kávu máte hned na stole, nemusíte na ni čekat.
  • Nižší cena než u ručně připravované filtrované kávy.
  • Příprava ve stroji zajistí konzistentní výsledek a vytáhne z kávy přesně tu chuť, jakou má.

Výhody domácí přípravy batch brew:

  • Během 5 minut podáváte.
  • Na rozdíl od v60 a dalších druhů filtrované kávy je příprava jednodušší a rychlejší.
  • Naráz získáte víc nápojů, třeba pro hosty na návštěvě.
  • Sami si vyladíte chuť i poměr vody tak, aby vám vyhovovaly.

Postup domácí přípravy:

Ingredience:

  • 60 g středně hrubě mleté kávy
  • 1 litr vody, nejlépe balené

Pozor! Káva musí být namletá na střední hrubost, jinak výsledek nebude nikdy úplně ideální.

Vybavení:

  • Batch brew stroj: kávovar na překapávanou kávu, například moccamaster
  • Papírový filtr, do moccamasteru volte originální moccamaster filtry
  • Termoska na 1 litr vody, případně skleněná konvička, pokud nepotřebujete kávu udržet teplou

Jdeme na to:

  1. Do batch brew stroje vložte papírový filtr a propláchněte jej horkou vodou.
  2. Do filtru nasypejte pomletou kávu. Zavřete víko.
  3. Pod filtr postavte termosku nebo konvičku na 1 litr vody.
  4. Naplňte nádržku stroje 1 litrem vody.
  5. Zapněte kávovar na střední průtok.
  6. Kávu nechte ještě chvíli dokapat z filtru.

Dobrou chuť!

Pozor: Pamatujte na to, že příprava nesmí přesáhnout 5 minut. Jinak se připravíte o nejlepší chuť své kávy.

Jakou použít vodu

Můžete použít i kohoutkovou vodu, ale myslete na rozdílnou tvrdost. V případě vyšší tvrdosti použijte filtrační konvici, případně vodu před přípravou převařte.

Káva na batch brew

Vyzkoušejte některou z výběrových IG káv. Mezi skvělé volby patří třeba Sumatra, Kolumbie nebo Costa Rica.

Z klasického sortimentu Pražírny Ignác se výborně hodí třeba káva El Salvador nebo Rwanda

Batch cold brew

Kdo by v létě nemiloval ledovou kávu? A co si ji připravit trochu víc, dát do lednice a pak pomalu upíjet? O tom přesně je batch cold brew. Hotovo máte opět za 5 minut a zchlazeno během cca 15 minut podle výkonnosti vaší lednice. Chlazení můžete urychlit v mrazáku.

Porovnání s dalšími druhy kávy

Batch brew vs v60

Příprava kávy v dripperu v60, to už je skoro životní styl. I v tomto případě je ale příprava velmi snadná a překapávání trvá dokonce kratší dobu – v průměru 2 až 4 minuty. Schválně zkuste oba postupy porovnat a zjistit, jaké chutě se u vaší oblíbené kávy rozvinou.

Batch brew vs filter coffee

Klasické filtrované kávy připravíte ručně, bez asistence kávovaru. Patří k nim už zmiňovaný v60 nebo třeba chemex. Princip zůstává stejný – překapávání. Ale už rozdílný tlak a „asistence“ kávovaru u batch brew zařídí rozdílný chuťový zážitek.

Proto milovníkům kávy vždy doporučujeme vyzkoušet víc způsobů přípravy a vybrat si z nich tu pravou podle svého gusta.

Váháte, kterou kávu vybrat a jak ji nejlépe připravit ve svých podmínkách? Napište nám. Rádi vám poradíme.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz