Ignác Indonésie Trenggiling čerstvě pražená káva
Kód: PRAZENA_TRENGGILING_INDONESIE250 PRAZENA_TRENGGILING_INDONESIE500 PRAZENA_TRENGGILING_INDONESIE1000 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
INDONÉSIE Trenggiling čerstvě pražená káva
Stupeň pražení:
Tyto zrna mají klasický profil pro indonéské kávy: plné tělo s chutí koření, čokolády a bylinek. Chuťového profilu docílili správným smícháním odrůd, všechny jsou zpracovány plně promytou metodou a najdete v kávě například Andung Sari, Ateng, Jember, Zimzim a známější Typicu.
O zemi, kde se káva pěstuje:
Nizozemská koloniální vláda vysadila první kávovníky v Indonésii kolem Batavie (dnešní Jakarta) v 17. století . Na počátku 18. století odcházely první vývozy kávy do Evropy z přístavu Jáva na lodích holandské Východoindické společnosti. Jen o několik let později vláda vyvážela několik tisíc liber kávy ročně, čímž se Indonésie stala první zemí mimo Arabský poloostrov a Etiopii, která pěstovala kávu v komerčních objemech.
Větší část století Indonésie produkovala téměř 100% arabiku. V 60. letech 19. století se však rez kávových listů rozšířil za hranice svého rodiště v Etiopii a zničil většinu indonéské produkce. Brzy poté většina farmářů nahradila stromy Arabica Robustou. Zatímco Indonésie zůstává impozantním producentem kávy – na čtvrtém místě na světě – méně než 20 % produkce tvoří Arabica.
Indonésie je možná nejvíce známá svým jedinečným procesem mokrého zpracování (giling basah). Oblibu si získal zejména kvůli vysoké vlhkosti a nestálým dešťům, které jsou pro Indonésii typické. V takovém prostředí je sušení pomalé, riskantní a obtížné.
Základní princip je následující: Třešně se sklízí a rozvlákňují na farmě nebo v její blízkosti na malých ručních nebo motorizovaných rozvlákňovačích. Káva se fermentuje přes noc (v malých nádržích, kbelících nebo pytlích) a následující ráno se promyje čistou vodou. Pergamen se suší na slunci půl dne až dva dny, v závislosti na počasí, aby se umožnilo vysušení pokožky, což usnadňuje odstranění pergamenu.
V tomto okamžiku je obsah vlhkosti mezi 30-40 % a pergamen je dodáván zpracovateli (často sběračem ve vesnici). Stroj na loupání za mokra je větší, vyžaduje větší výkon a běží vyšší rychlostí než tradiční stroj na loupání na sucho. Po vyloupání je kávové semínko bělavé a poddajné a nazývá se labu . Usuší se na plachtách nebo terasách, kde se sníží objem a vlhkost na 14-15%. V této fázi je zelená káva známá jako asalan - netříděná a s vadami. Vývozci, z nichž většina sídlí v Medanu, dokončí sušení až na 12-13 %, roztřídí a připraví k expedici.
Indonésie je neuvěřitelně rozmanitá a rozlehlá země. Každá oblast pěstování kávy má svůj vlastní jedinečný systém výroby a obchodu, přičemž místní odrůdy, klima a terroir přispívají k odlišným profilům. Nejznámější oblasti pro speciální kávu jsou Aceh, Severní Sumatra, Jižní Sulawesi, Západní Jáva, Bali a Flores.
Farmy mají v průměru 1–5 hektarů a často vedle kávovníků pěstují zeleninu, ovoce a koření. Mnohé z těchto farem jsou ve vzdálených, těžko přístupných oblastech. Rozsáhlá síť sběratelů, zpracovatelů a obchodníků spojuje farmáře s vývozcem.
Indonéský kávový průmysl zažil velké výkyvy v produkci a v důsledku toho i v cenách. Například rok 2016 byl nedávným maximem produkce, zatímco rok 2017 byl historickým minimem, způsobeným především neobvykle dlouhými dešti a nepříznivým počasím. Začátkem roku 2018 zkrachovaly desítky vývozců, kteří nebyli schopni plnit smlouvy, které prodali před prudkým nárůstem cen. Aby to bylo ještě složitější, směnný kurz mezi americkým dolarem a indonéskou rupií je nestálý a sběratelé musí často držet akcie a spekulovat na trhu.
V naší pražírně vám kávová zrna můžeme i pomlít na profesionálních mlýncích, stačí zvolit při objednání hrubost mletí. Jakou zvolit hrubost mletí kávových zrn.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Jednodruhové kávy |
---|---|
Kávová zrna: | 100% Arabika |
Metoda zpracování: | promytá (washed) |
Typ pražení: | Středně světlé |
Kontinent: | Asie |
Zěmě původu: | Indonésie |
Region: | Západní Java |
Odrůda: | Andung Sari, Ateng, Timtim, Typica |
Nadmořská výška: | 1200 - 1700 m.n.m. |
Chuťový profil: | koření, čokoláda, bylinky |
Cupping score: | 84 |
Hořkost: | téměř žádná |
Acidita: | střední |
Sladkost: | Střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.