Ignác Keňa Duma čerstvě pražená káva
Kód: PRAZENA_DUMA_KENA250 PRAZENA_DUMA_KENA500 PRAZENA_DUMA_KENA1000 Zvolte variantuDetailní popis produktu
KEŇA DUMA
Stupeň pražení:
Duma pochází z centrální provincie Keni. Jedná se o speciální směs kávových zrn pěstovaných malými farmáři, zejména v okolí svahů Mount Kenya a v celém pohoří Aberdare. Káva je pražená zejména na espresso přípravu a v chuti je cítit čokoláda, karamel a jemné koření.
Drobní farmáři jsou organizováni do dobře řízených centrálních mlýnů, známých jako „továrny na kávu“. Tyto továrny obecně fungují jako družstva.
Po selektivním ručním sběru farmáři dodávají své třešně do mlýnů. Při příjmu se třešně ručně třídí, aby se před rozvlákňováním odstranily všechny poškozené nebo nedozrálé třešně. Po rozvláknění se káva fermentuje po dobu 12 až 16 hodin a poté se promyje v čerstvé vodě. Mokrý pergamen se suší na vyvýšených záhonech, kde se často obrací, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Pracovníci také třídí sušení pergamenu, aby odstranili poškozené třešně.
O zemi, kde se káva pěstuje:
Přestože pěstování kávy začalo v Keni poměrně pozdě, toto odvětví si získalo a udrželo si působivou pověst. Od začátku výroby je keňská káva uznávána pro svou vysoce kvalitní, pečlivou přípravu a vynikající chutě.
Dnes více než 600 000 drobných farmářů hospodařících na ploše menší než 5 akrů tvoří 99 % populace pěstitelů kávy v Keni. Jejich farmy pokrývají více než 75 % celkové půdy pro pěstování kávy a produkují téměř 70 % kávy v zemi. Tito farmáři jsou organizováni do stovek Farmer Cooperative Societies (FCS), z nichž všechny provozují alespoň jednu továrnu. Zbytek roční produkce pěstují a zpracovávají malé, střední a velké pozemky. Většina větších usedlostí má vlastní mycí stanice.
Většina keňských káv se plně myje a suší na vyvýšených záhonech. Země si stále udržuje svou pověst vysoké kvality a pozornosti k detailu na mnoha mycích stanicích. Nejlepší továrny uplatňují přísné postupy třídění při příjmu třešní a mnoho z nich má již léta stejný řídící personál.
V naší pražírně vám kávová zrna můžeme i pomlít na profesionálních mlýncích, stačí zvolit při objednání hrubost mletí. Jakou zvolit hrubost mletí kávových zrn.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Jednodruhové kávy |
---|---|
Kávová zrna: | 100% Arabika |
Metoda zpracování: | mokré (washed) |
Typ pražení: | Světlé |
Kontinent: | Afrika |
Zěmě původu: | Keňa |
Kraj: | Nyeri |
Odrůda: | Batian, Ruiru 11, SL28, SL34 |
Chuťový profil: | čokoláda, karamel, koření |
Cupping score: | 81 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.