Výběrová zrnková káva
Trh již neakceptuje produkty nízké kvality. Jednou za čas bylo možné podat zákazníkovi bezvýznamnou značku kávy, avšak dnešní situace je diametrálně odlišná. Proč? Požadavky se změnily a konkurence je na každém rohu. Vaši zákazníci mají snadný přístup k informacím a dovedně je využívají.
Jak poznat ostatní kávy v porovnání s výběrovou?
U kvalitní kávy vždy poznáte její původ. Etiketa uvádí zemi, region a jméno farmáře, který kávu pěstoval. Máte přehled o tom, jak byla káva zpracována, jak rostla, kde byla skladována a jak byla dopravena.
Buď se zaměříme na kvalitu nebo na kvantitu
Pokud zvažujete nákup průmyslové kávy z velkoobchodu, nečekejte od ní velkou kvalitu. Proč? Protože velké firmy si při takovém objemu potřebují koupit kávu co nejlevněji a prodávat ji s co nejvyšší marží. Někdy se tak stává, že taková společnost nakupuje kávu s defekty nebo starou.
Jak maskovat tyto nedostatky? Káva se praží intenzivně a dlouho. Co bývá výsledkem? Přepražená káva, která ztrácí své specifické chutě, její vůně nemusí být příjemná, je hořká a mastná. To je způsobeno tím, že oleje, které by měly zůstat uvnitř zrnka, se během pražení dostanou na povrch. Ve výsledku pak již není důležité, kterou značku kávy pijete.
Nyní už chápete, proč potřebujete podávat kávu vysoké kvality. Ale jak rozpoznat, která káva je opravdu kvalitní? Odkud ji získat? Jaký původ, úroveň pražení a profily chuti nejlépe odpovídají vašemu menu a image, kterou chcete budovat? S těmito otázkami vám dokážeme pomoci. Čtěte dál!
Kritéria pro výběr kávy:
Při výběru kávy se soustřeďte především na její čerstvost, zda má káva uvedený původ, jakým způsobem plánujete kávu připravovat a nakonec jakou očekáváte její výslednou chuť.
Pokud se teprve začínáte orientovat ve světě výběrových káv, je vhodné zvážit spolupráci s místní pražírnou z několika důvodů:
Podpoříte ekonomiku ve vašem regionu.
Navážete přátelské vztahy a vzájemnou důvěru.
Stanete se rovnocennými partnery.
S pomocí odborníků dokážete vybrat nejlepší možnou kávu dle vašich představ.
Výběr kávy tím nekončí. Malá pražírna je vždy připravena poskytnout pomoc, pokud ji budete potřebovat.
Pokud máte možnost, požádejte o vzorky kávy dané pražírny. Ideální je účast na degustaci kávy, která vám umožní lépe poznat jednotlivé chutě kávy.
Věděli jste, že v naší pražírně jsme schopni pražit kávu přímo na míru? Samozřejmostí je také školení a pomoc při případných technických a servisních problémech.
Jak rozpoznat kvalitní kávu:
Nemusíte být certifikovanými odborníky, abyste poznali kvalitní kávu. Stačí se řídit následujícími jednoduchými pravidly.
Zrnka by neměla být nedopražená (příliš světlá) ani přepražená (příliš tmavá až mastná).
Zrnka by měla být celistvá, stejné velikosti a barvy. Neměla by být zdeformovaná zrna ani úlomky.
Kvalitní zrnková káva neobsahuje zrna napadená hmyzem, větvičky ani kamínky.
Kvalitní zrnková káva se vyznačuje silným aromatem a vůní. Pokud káva nevoní, nebude vám ani chutnat.
Sledujte svůj instinkt. S kávou je to jako s partnerem - vypadá hezky a voní lahodně. Okamžitě se do ní zamilujete.
Pamatujte! Výběr kávy není jednorázový úkon. Nabídka výběrové kávy se mění podle sklizně. Je dobré se ptát vaší místní pražírny, která káva je právě aktuálně v sezóně.