O PŮVODU KÁVY - BRAZÍLIE
Brazílie je největším světovým dodavatelem kávy Arabica. Tyto kávy jsou velmi oblíbené ať už pro použití doma nebo v kavárnách. Hodí se pro přípravu espressa, filtrované kávy nebo na cold brew. Chuť těchto káv bývá čistá, sladká až smetanová s tóny ořechů a čokolády.SKLIZEŇ: Duben - Září
POČET FARMÁŘŮ: > 287 000
PRŮMĚRNÁ VELIKOST FARMY: 7,5 hektaru
ROČNÍ PRODUKCE: 59,3 miliónů 60 kilových pytlů
NEJBĚŽNĚJŠÍ ODRŮDY ARABICY: Caturra, Catuai, Obata, Mundo Novo, Bourbon
Produkci kávy v Brazílii zahájil Francisco de Melo Palheta ve státě Para v roce 1727. Francouzská Guyana nebyla ochotna obchodovat se semeny kávy s Portugalci v Brazílii, ale po úspěšném urovnání hraničního sporu Palheta svedl guvernérovu manželku. Po jeho odchodu manželka darovala Palhetě kytici květin s kávovými semínky ukrytými uvnitř.
Káva se rozšířila z Para do Rio de Janeira a s tím, jak rostla americká a evropská poptávka, rostla i brazilská produkce. Kávové plantáže vyrostly v Minas Gerais, Sao Paolo a Rio de Janeiru a do země bylo přivedeno obrovské množství zotročených lidí, aby na nich pracovali. V roce 1840 byla Brazílie největším světovým producentem kávy.
1880 až 1930 je období v politické historii Brazílie známé jako cafe com leite nebo káva s mlékem. To odkazuje na dominanci a moc majitelů plantáží nad brazilskou politikou v té době. Kávové plantáže a mléčné farmy v Sao Paolo a Minas Gerais rychle rostly s přílivem migrantů z Evropy a Asie. Vzhledem k tomu, že průmyslová odvětví byla nadále dotována a rozšiřována, nadprodukce a nabídka začaly tlačit ceny dolů. Vláda zasáhla, aby koupila přebytečnou kávu za účelem prodeje na mezinárodním trhu. Krátkodobě to stabilizovalo cenu, dokud Velká deprese nezdecimovala globální poptávku po kávě.
V boji proti klesajícím cenám byla během druhé světové války podepsána mezi Spojenými státy a latinskoamerickými zeměmi produkujícími kávu IACA neboli Meziamerická dohoda o kávě. Dohoda stanovila vývozní kvóty pro výrobce a omezení dovozu pro Spojené státy, čímž účinně stabilizovala cenu. Tato dohoda se později stala ICA nebo Mezinárodní dohodou o kávě mezi světovými producenty kávy a spotřebiteli, která stabilizovala cenu. Dohoda se rozpadla kvůli rostoucí poptávce po prané kávě Arabica, která zvýšila její hodnotu v navrhované nové dohodě z roku 1983. Brazílie věřila, že nepotřebuje ochranu cen podle ICA, protože je extrémně efektivní při výrobě velkého množství kávy. Protože se nepodařilo dosáhnout dohody, ICO pozastavila systém kvót a od té doby
Zatímco ostatní země hodně investovaly do kvalitní a certifikované kávy, Brazílie nadále investuje do zvyšování produkce. S rostoucí globální nabídkou je pro Brazílii stále obtížnější udržet si svou dominanci.