novinky, Strana 2

O původu kávy - BRAZÍLIE

O PŮVODU KÁVY - BRAZÍLIE

Brazílie je největším světovým dodavatelem kávy Arabica. Tyto kávy jsou velmi oblíbené ať už pro použití doma nebo v kavárnách. Hodí se pro přípravu espressa, filtrované kávy nebo na cold brew. Chuť těchto káv bývá čistá, sladká až smetanová s tóny ořechů a čokolády.
 

SKLIZEŇ: Duben - Září
POČET FARMÁŘŮ: > 287 000
PRŮMĚRNÁ VELIKOST FARMY: 7,5 hektaru
ROČNÍ PRODUKCE: 59,3 miliónů 60 kilových pytlů
NEJBĚŽNĚJŠÍ ODRŮDY ARABICY: Caturra, Catuai, Obata, Mundo Novo, Bourbon

Produkci kávy v Brazílii zahájil Francisco de Melo Palheta ve státě Para v roce 1727. Francouzská Guyana nebyla ochotna obchodovat se semeny kávy s Portugalci v Brazílii, ale po úspěšném urovnání hraničního sporu Palheta svedl guvernérovu manželku. Po jeho odchodu manželka darovala Palhetě kytici květin s kávovými semínky ukrytými uvnitř.

Káva se rozšířila z Para do Rio de Janeira a s tím, jak rostla americká a evropská poptávka, rostla i brazilská produkce. Kávové plantáže vyrostly v Minas Gerais, Sao Paolo a Rio de Janeiru a do země bylo přivedeno obrovské množství zotročených lidí, aby na nich pracovali. V roce 1840 byla Brazílie největším světovým producentem kávy.


Když byl v roce 1850 zakázán obchod s cizími otroky a v roce 1888 bylo otroctví zcela zrušeno, kávový průmysl téměř zkolaboval. V té době brazilská kávová ekonomika přitahovala pozornost evropských investorů a imigranti migrovali z Evropy, aby v zemi založili nový život. Tito evropští přistěhovalci a osvobození otroci budou páteří dalšího brazilského kávového boomu.

1880 až 1930 je období v politické historii Brazílie známé jako cafe com leite nebo káva s mlékem. To odkazuje na dominanci a moc majitelů plantáží nad brazilskou politikou v té době. Kávové plantáže a mléčné farmy v Sao Paolo a Minas Gerais rychle rostly s přílivem migrantů z Evropy a Asie. Vzhledem k tomu, že průmyslová odvětví byla nadále dotována a rozšiřována, nadprodukce a nabídka začaly tlačit ceny dolů. Vláda zasáhla, aby koupila přebytečnou kávu za účelem prodeje na mezinárodním trhu. Krátkodobě to stabilizovalo cenu, dokud Velká deprese nezdecimovala globální poptávku po kávě.

V boji proti klesajícím cenám byla během druhé světové války podepsána mezi Spojenými státy a latinskoamerickými zeměmi produkujícími kávu IACA neboli Meziamerická dohoda o kávě. Dohoda stanovila vývozní kvóty pro výrobce a omezení dovozu pro Spojené státy, čímž účinně stabilizovala cenu. Tato dohoda se později stala ICA nebo Mezinárodní dohodou o kávě mezi světovými producenty kávy a spotřebiteli, která stabilizovala cenu. Dohoda se rozpadla kvůli rostoucí poptávce po prané kávě Arabica, která zvýšila její hodnotu v navrhované nové dohodě z roku 1983. Brazílie věřila, že nepotřebuje ochranu cen podle ICA, protože je extrémně efektivní při výrobě velkého množství kávy. Protože se nepodařilo dosáhnout dohody, ICO pozastavila systém kvót a od té doby

Zatímco ostatní země hodně investovaly do kvalitní a certifikované kávy, Brazílie nadále investuje do zvyšování produkce. S rostoucí globální nabídkou je pro Brazílii stále obtížnější udržet si svou dominanci.
Letní osvěžení s limitovanou edicí kávy
 
 

Pražírna Ignác Summer Blend - Limitovaná edice kávy na léto

Užijte si léto na plno a vychutnejte si s touto kávou skvělé kávové nápoje. Zde naleznete ty nejjednodušší recepty, které jsou vhodné pro přípravu i doma. Užijte si toto letní osvěžení s chutí mléčné čokolády, lískových oříšků a lehké acidity, která vás osvěží.

Espresso & tonic

Samotný recept ve jelmi jednoduchý, ale ujistěte se napřed, že máte dostatečné množství ledu a tonic je pořádně vychlazený. Nejprve vhoďte do sklenice kostky ledu, nalijte na ně tonic. Poté velice opatrně po lžičce nalévejte espresso na tonic. Díky tomu dosáhnete, že bude espresso od tonicu krásně oddělené. 

Co budeme potřebovat:

  • 40 g Espressa
  • 80 g tonicu
  • led 

Kouzlo tohoto nápoje je v tom, že espresso lze nahradit jakoukoliv jinou alternativní přípravou, může se jednat o espresso z moka konvičky nebo i Aeropressu.  

Takový tip, tahle varianta nápoje je skvělá i s filtrovanou kávou, ale pro tuto přípravu doporučujeme zrna pod značkou IG coffee roasters.

Affogato

Tohle je další velmi oblíbený ledový nápoj. Jedná se o espresso se zmrzlinou, většinou vanilkovou, ale ať si každý vybere dle svých chutí. Nejdůležitější je mít z nápoje radost. Opět zde platí, že espresso můžete vyměnit za jakkoliv připravenou kávu. 

Co budeme potřebovat:

  • 40 g Espressa
  • kopeček zmrzliny dle vlastního výběru 

Espresso freddo

Tohle je ta nejjednodušší varianta ledové kávy, jedná se o kávu s ledem. Připravte si vaší oblíbenou kávu a nalijte ji na led, věřte tomu, že výsledek vás překvapí.

Capuccino freddo

Jak už napovídá předchozí káva, opět bude nápoj na ledu, ale tentokrát varianta s mlékem. Do sklenice vložte led, do ní přidejte espresso a nakonec i napěnéné mléko. 

Co budeme potřebovat:

  • 40 g Espressa
  • 120 ml ideálně napěněného plnotučného mléka (lze připravit i doma pomocí metličky a zdroje tepla)/ alternativní mléka
  • led 

Každu z těchto nápojů je velmi jednoduchý na přípravu a věřte, že i tak dokáže vykouzlit úsměv na tváři. Osvěžte se s námi v tomto vedru!


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz